Velòdrom d'Horta
Velòdrom Municipal d'Horta  -  Història

Amb gairebé 30 anys de vida, el Velòdrom d’Horta, ubicat molt a prop de Collserola, va ser una de les primeres joies de la Barcelona Olímpica, al voltant del qual es van ubicar les seus de tenis, tir amb arc i voleibol. La seva fundació respon a les necessitats de presentar instal·lacions ja construïdes dins de la candidatura olímpic i de pas connectar amb la gran tradició ciclista de Barcelona que durant la primera meitat del segle XX va tenir fins a set velòdroms actius, alguns tant populars com els de Sants, Bonanova i Pavelló dels Esports, posterior seu del canòdrom al Paral·lel.

Des de la seva inauguració, l’any 1984, i fins la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992, el Velòdrom va ser la seu permanent de l’Escola Catalana de Ciclisme que va donar lloc al Centre de Tecnificació i Perfeccionament del velòdrom de Barcelona, dins del marc de treball vers les Olimpíades de 1992. Fundat l’any 1987, va esdevenir centre de seguiment dels millors ciclistes catalans sota la supervisió de tècnics com ara Miquel Poblet, Alfred Esmatges, Jordi Clarós, Xavier Ràfols, Jaume Mas i Jaume Hernández. Del velòdrom barceloní han sortit campions del món, medallistes olímpics i excel•lents professionals de la bicicleta com Josep Antoni Escuredo, Carles Torrent, Isaac Gálvez, Jaume Hernández, Angel Edo, Ginés Salmeron i Joan Antoni Flecha.

Per la seva el·lipsi de fusta del Camerun, han rodat esportistes del nivell de Koichi Nakano, Guillermo Timoner, Chris Boardman, Stuart O’Grady, Peio Ruiz Cabestany i Shane Kelly, entre molts d’altres. La instal·lació ha esdevingut seu de proves internacionals com ara la Copa d´ Europa de pista i el Trofeig Internacional Ciutat de Barcelona, tot i que cada cop més, es presenta com a un espai des d’on es divulga i es promou no només el ciclisme en pista, sinó el ciclisme en tota la seva extensió i modalitats pel públic més divers.


 

(1984)
27 d’agost: Sota un xàfec d’estiu, s’inaugura la instal·lació a càrrec de l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, el ministre de cultura, Javier Solana, i el president de la UCI, Luis Puig.

1 de setembre: El suís Robert Dill-Bundi es proclama primer campió del món de la història del Velòdrom d’Horta. La instal·lació viu també el primer gran duel EUA-URSS: la final femenina entre la nordamericana Connie Paraskevin i la soviètica Erika Saloumiae, amb triomf de la primera.

(1992)
XXV Jocs Olímpics a Barcelona. Celebració de les proves olímpiques de ciclisme en pista.

28 de juliol: El ciclista andalús José Manuel Moreno guanya la primera medalla d’or de l’esport espanyol de Barcelona’92.

25 de setembre: El ciclista italià Gianni Biugno es proclama campió del Criterium Ciclista Ciutat de Barcelona amb Miguel Indurain, llavors guanyador de dos Tours de França, en concurs.
La corredora Núria Florencio establia un nou rècord d’Espanya.

(1994)
9 d’octubre: El Velòdrom és el punt de sortida i d’arribada de la IV Cursa i Caminada a Peu a Collserola i de la III Marxa Popular de Mountain Bike en les que hi participen unes 5.000 persones.

(2005)
26 de gener: La selecció espanyola de pista es prepara pel Mundial de Los Ángeles, als Estats Units, del mes de març.

(2006)
28 de maig: Inici de la primera ciclomarató catalana Barcelona - Perpinyà - Barcelona 5 de novembre. Inici de la Copa Catalana de Ciclocross.

(2009)
27 i 28 de setembre: Celebració del XXV aniversari de l’equipament amb la disputa del Copa d’Europa de Ciclisme en pista i III Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona.

(2010)
1 d’agost: Campionat d´ Espanya de Ciclisme en Pista per Cadets.


 

Descobreix també:

Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Vista general Velòdrom
Twitter
© 2014  Velòdrom d’Horta